Select Page

Suomalaiset kenkäsuunnittelijat

Siinä missä suomalainen design on jo maailmalla hyvin tunnettua, on suomalainen kenkäsuunnittelu jäänyt vähemmälle huomiolle, kuin mitä se mielestämme ansaitsisi! Jokainen on kuullut Minna Parikasta ja ehkä jopa Pertti Palmrothista. Näiden isojen nimien lisäksi Suomesta löytyy paljon pieniä yrityksiä ja halukkaita tekijöitä, jotka ovat valmiita viemään omaa tietotaitoaan kansainvälisille markkinoille. Kenties näistä suunnittelijoista löytyy vielä sellaisiakin taitureita, jotka yltävät kansainväliselle tasolle. Nuoret vastavalmistuneet suunnittelijat ovat täynnä uutta puhtia ja innovatiivisuutta, kun taas vanhempien tekijöiden valtteina ovat rautainen ammattitaito, kokemus alasta ja näkemys markkinoista.

Suomalaiset kengät ovat juuri nyt kuuminta huutoa, eikä suotta. Laadukkuus, kestävän kehityksen mukaiset materiaalit ja markkinointi ulkomailla oikealle kohdeyleisölle on tehnyt suomalaisen suunnittelun ja ammattitaidon tunnetuksi ympäri maailmaa. Vaikka markkinat ovat vielä suhteellisen pienet, suomalaisen suunnittelun halu ja tarve kehittää entistä parempia jalkineita on kuitenkin suuri. Alan yrityksiltä ja liikkeiltä voit saada taatusti henkilökohtaista apua juuri oikeiden jalkineiden ja sopivan materiaalin valintaan. Me kaikki tiedämme, että oikeanlainen jalkine kestää parhaimmillaan vuosikausia käytössä, sopii jalkaan kuin valettu ja auttaa jaksamaan koko päivän niin kävellessä kuin seisoskellessakin.

Suomalaisen kenkäsuunnittelun historiaa

Kenkäteollisuus on vanha teollisuudenala Suomessa, josta löytyy todisteita lukuisista eri kenkätehtaista ympäri maata eri vuosikymmenien ajalta. Alun perin kaikki kengät valmistettiin käsityönä ja pikkuhiljaa kenkien tuotanto siirtyi liukuhihnamaiseen tuotantoon. Nykypäivänä kuitenkin pidämme huolellisesti valmistetuista jalkineista ja suomalainen käsityö on edelleen arvostettua. Vaikuttaisi siis siltä, että pikkuhiljaa suomalaisessa kengäntuotannossa siirrytään pois liukuhihnoilta ja takaisin pieniin kenkätehtaisiin sekä perheyrityksiin jossa laatu on taattu. Samalla kuluttajatkin kokevat ostaneensa sellaisen tuotteen, joka on samalla eettisesti kestävän kehityksen ja kotimaisten tuotteiden suosimisen puolella. Me suomalaiset osaamme olla ylpeitä kotimaamme tuotannosta.

Monet kansainvälisestikin tunnetut kenkäsuunnittelijat ovat saaneet tietonsa ja taitonsa ulkomailla kouluttautuessaan. Esimerkiksi juuri Minna Parikka sai koulutuksensa Isossa-Britanniassa. Hänen kaltaisensa suomalaisen kenkäsuunnittelun pioneerit ovat luoneet tietä muillekin uusille suomalaisille suunnittelijoille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että monet tehtaat ovat aikoinaan aloittaneet tuotantonsa toimittaakseen kenkiä Neuvostoliiton puolelle. Toiminta on kuitenkin jatkunut menestyksekkäästi myös tämän aikakauden jälkeen. Vaikka kenkäsuunnittelun ja tuotannon historia onkin perinteikästä Suomessa, on selvää, että meidän tulee suunnata katseemme myös tulevaisuuteen ja miettiä mikä meidän suomalaisten erikoisala tulee jatkossa olemaan.

Kuomakengästä trendikoroihin

Suomen ilmasto ja vaihtuvat vuodenajat tuovat oman haasteensa siihen millaisia kenkiä suomalaiset haluat ja voivat käyttää. Vaikka löytyisi halukkuutta käyttää moderneja jalkinemalleja ja trendikkäitä materiaaleja, on usein vaihtuva kylmä tai märkä sää tälle esteenä. Nimenomaan siksi on tärkeää, että suomalaiset suunnittelevat myös jalkineita jotka laadukkuutensa lisäksi sopivat kotimaiseen käyttöön. Materiaalien tulee olla hyvin vettä pitäviä, lämpimiä mutta kuitenkin kevyitä ja kestäviä. Villan ja lämpimien pohjallisten käyttö ovat perinteisesti keinoja, joilla pureva pakkanen saadaan pidettyä ulkopuolella. Uusia innovaatioita kaivataan ja halutaan, joka toimii myös valttikorttina ulkomaan markkinoita ajatellen.

Ei Suomesta tulleet kengät kuitenkaan kaikki ole joka sään kestäviä lämpimiä toppakenkiä. Suomesta löytyy myös suunnittelijoita, jotka luovat kenkiä trendien mukaisesti ja panostavat innovatiiviseen ulkonäköön. Suomalaisilla on taitoa tehdä muodikkaita korkokenkiä ja ajanmukaisia nilkkureita, jotka ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota ympäri maailmaa. Usein sanotaan, että nyrkkisääntönä kenkien ostossa on se, että jos panostaa laatuun pärjää hyvin yhdelläkin parilla. Muutoin joutuu hankkimaan useita eri pareja, jotka eivät välttämättä istu käyttäjänsä jalkaan ja pahimmillaan rikkoutuvat normaalissa käytössä muutamien viikkojen aikana. Meidän kannattaa siis miettiä, millainen kenkä juuri itselle sopii ja missä olosuhteissa jalkinetta tulee käyttämään. Tällä tavalla varmistuu siitä, että ostos kestää ja on paras mahdollinen valinta itselle.

Kenkien materiaali vaikuttaa kestävyyteen

Kenkiä valitessa kiinnitetään usein huomiota vain ulkonäköön ja väriin. Ne ovat tietenkin tärkeitä kriteerejä uusia kenkiä valitessa, mutta huomioon olisi aina syytä ottaa myös kenkien materiaali. Hyvällä materiaalilla on suurikin vaikutus kenkien kestävyyteen. Mitään kenkiä tuskin on tehty kestämään vuosikymmeniä, mutta laadukkaat nahkakengät voivat hyvin hoidettuna kestää käytössä helposti kymmenenkin vuotta. Ihmisten tietämys materiaaleista on parantunut vuosien saatossa. Nykyään suurin osa kengistä on valmistettu nahasta, keinonahasta tai kankaasta. Kestävyyden lisäksi kengän materiaalilla on suuri vaikutus kengän mukavuuteen käytössä. Tekonahkaiset kengät harvemmin hengittävät, joten ne hiostavat jalkoja ja pahimmassa tapauksessa hankaavat varpaiden ja jalan ihon rikki. Kostea ja hikinen iho on myös oiva alusta jalkasienen kasvulle. Materiaalin valinta tulisi tehdä myös suomalaiset sääolosuhteet huomioiden. Tekonahka harvemmin lämmittää talvella eivätkä mokkakengät kestä sadetta. Eri materiaalit on hyvä opetella tunnistamaan ennen kenkäostoksille suuntaamista. Nykyiset valmistustavat ovat mahdollistaneet sen, että monia materiaaleja ei enää tunnista pelkästään koskemalla. Materiaalia selvittäessä materiaalin koskettamisen lisäksi on suositeltavaa katsoa kenkien materiaalilaput ja hinta. Aito nahka on kallista. Materiaalilapuissa taljan merkki tarkoittaa aitoa nahkaa, kun taas ilmaukset kuten “man made”, “synthetic” ja “polyurethane” viittaavat keinonahkaan.

Kestävien materiaalien kärjessä on nahka

Kenkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti se, missä olosuhteissa niitä käyttää. Kangaskengät voivat olla laadukkaita, mutta niiden puhtaana pitämisen vaikeuden takia niiden käyttöikä jää lyhyeksi. Keinonahkakengät ovat yleensä edulliset, mutta niiden käyttöikä ei ole verrattavissa hieman kalliimpiin nahkakenkiin. Kumisaappaat ovat myös erinomaiset valinnat sadesäälle ja kestävät, mutta arkikengiksi ne eivät sovi. Päivittäisessä käytössä olevien kenkien materiaalina nahka on siis ylivoimainen. Nahka ei kuitenkaan sellaisenaan kestä sadetta, lunta tai loskaa, joten eri säitä varten täytyy olla toiset kengät tai nahka täytyy käsitellä hoitoaineilla, jotta sen vedenpitävyys paranee. Nahkakengät vain paranevat käytössä ja hyvällä hoidolla ne voivat kestää kovaakin käyttöä yli kymmenen vuotta. Urheiluun ja vaativimpiin olosuhteisiin sopivat parhaiten Gore-Tex-kengät. Gore-Tex on hengittävä, tuulen- ja vedenpitävä materiaali. Siitä tehdyt kengät ovat myös lämpimät, joten Gore-Tex-kengät ovat suosittuja etenkin talvikäytössä. Gore-Texistä valmistetut kengät tunnistaa erityisestä Gore-Tex-merkistä. Nahkakengät ja Gore-Tex-kengät ovat hintaluokaltaan kalliimpia, mutta ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida kenkien pitkä käyttöikä ja sen tuomat hyödyt. Kuinka monta keinonahkaista tai tekstiilistä valmistettua kenkää tuona aikana tulisi heitettyä roskiin? Monesti kallis on hintansa arvoinen pidemmällä ajanjaksolla.

Kestävyys paranee hyvällä hoidolla

Markkinoiden parhaimmatkin kengät tarvitsevat säännöllistä hoitoa, jotta ne pysyisivät hyvinä. Kengille on nykyään tarjolla lukemattomia hoitovoiteita ja -suihkeita. Nahkakengät kannattaa tarkastaa päivittäin ja puhdistaa mahdolliset likatahrat ja pöly pois heti pyyhkimällä tai harjaamalla. Kerran kuussa nahkakengät on hyvä lankata. Se on tärkein osa nahkakenkien hoitoa. Lankkaus muodostaa kengän pinnalle suojakerroksen, joka suojaa kenkiä esimerkiksi roiskeilta ja irtolialta. Lankkaus myös peittää kenkään tulleet pienet naarmut. Kastuessaan nahkakengät tulisi heti kuivata huolellisesti räteillä ja antaa niiden kuivua luonnollisesti lattialla jopa muutaman päivän ajan. Kun kengät ovat kuivuneet, voi niistä löytyä pieniä halkeamia, jotka kannattaa hoitaa pois lankkaamalla ja hoitovoiteilla. Ensimmäisinä päivinä hoitokertoja voi olla useita, riippuen kenkien kunnosta. Kastuneisiin kenkiin ilmestyy myös suolaraitoja, joita voi häivyttää puhdistusvaahdolla. Ahkerassa käytössä olevia nahkakenkiä kannattaa myös tuulettaa, jotta niiden sisuksiin ei muodostuisi epämiellyttäviä hajuja. Nahkakengät tulisi myös puhdistaa huolella aina ennen säilytykseen laittoa. Gore-Tex-kenkien puhdistus on yksinkertaisempaa. Kenkiin tarttuneen lian voi poistaa harjaamalla, haaleaan veteen kastetulla liinalla pyyhkimällä tai kenkien puhdistamiseen tarkoitetulla sienellä. Isommat liat voi pestä pois vedellä ja miedolla pesuaineella harjaamalla tai sienellä hankaamalla. Pesemistä pesukoneessa ei kuitenkaan suositella.

Oikeiden kenkien valitseminen

Kenkien ostaminen on pieni, suuri päätös. Toisin kuin muita vaatteita, kenkiä ei voi palauttaa liikkeeseen enää edes silloin, kun niitä on käyttänyt ihan vain hetken verran – niihin tulee heti käytön jälkiä eivätkä ne siksi enää ole myyntikunnossa. Siispä ostopäätöksen on osuttava kerralla oikeaan. Paras työkalu kenkien valintaan on pohtia etukäteen, millaiseen tarpeeseen ja käyttöön ne tulevat. Jos tähtäimessä on festarikengät muutaman päivän tamppaamiseen – minkä jälkeen ne lentävät joka tapauksessa roskikseen – tarkoituksen täyttävät mallikkaasti kympin tai parin tennarit, mutta jos ajatuksena on hankkia pitkäikäiset, mukavat ja silmiä miellyttävät jalkineet, valinnassa onkin mukana jo monta huomioon otettavaa seikkaa. Useimmille meistä käy joskus niin, että tietty kenkäpari hurmaa meidät saman tien kun näemme ne kaupan hyllyllä ja ostamme ne jonkin alkukantaisen vaiston vimmassa.

Tällöin emme välttämättä uhraa ajatustakaan sille, kuinka hyvin kengät tarkoitustaan oikeastaan edes palvelevat. Voihan olla, että kengät sopivat yhteen vain tietyn väristen vaatteiden kanssa, eikä niille lopulta ole niin paljon käyttöä kuin olimme kuvitelleet. Tai sitten pihistelemme ja tulemme ostaneeksi monta paria samana aikana, jonka olisimme pärjänneet yhdellä laadukkaalla parilla.

Arkeen, juhlaan vai harrastuksiin?

Mitä aktiivisempaan käyttöön kengät tulevat, sitä enemmän niihin kannattaa panostaa. Kun kyseessä on jalkineet, jotka ovat käytössä päivittäin, alun perin pienikin epämukavuustekijä muuttuu nopeasti suureksi vaivaksi. Oikeanlainen kenkien ergonomia vaikuttaa positiiviseen seisoma- ja kävelyasentoon, mikä puolestaan vähentää terveysriskejä. Esimerkiksi paljon seisomatyötä tekevän kannattaa paneutua kenkävalintaansa huolella. Samoin on urheilukenkien laita: juoksu- ja sisäpelikengissä huono istuvuus, riittämätön vaimennus tai väärä koko ilmenevät rakkuloina, kipeytyneinä jalkoina sekä selkävaivoina. Laatu ja hinta kulkevat usein käsi kädessä, mutta korkea hinta ei ole kuitenkaan tae kengän istuvuudesta – jokainen jalka on omanlaisensa.

Varmin tapa ostaa täydellisesti istuvat kengät onkin sovittaa niitä ennen kaupantekoa. Istuvuus ei ole kuitenkaan ainoa valintakriteeri, sillä kenkien valinnalla pystyy vaikuttamaan olennaisesti vaikutelman muodostumiseen. Naiset voivat käyttää halutessaan korkoja. Päätökseen vaikuttavat paitsi se, ovatko kyseessä arki- vai juhlakengät, myös ostajan tottumukset. Jos on tottunut käyttämään korkoja, kolmesenttiset korot sopivat hyvin arkikäyttöönkin. Niillä saa myös muutaman sentin lisäpituutta. Kengän kärjen muodolla on myös väliä: pitkänmallinen kengänkärki pidentää jalkaterää, kun taas pyöreä kärki lyhentää niitä. Näin ollen esimerkiksi isojalkaisen naisen kannattaa välttää pitkäkärkisten kenkien käyttöä, jos ei varta vasten halua korostaa jalkateriään.

Oikea koko on kaiken A ja O

Kenkien laatuun ja kestävyyteen vaikuttavat eniten niiden valmistusmateriaalit. Tekokuiduista valmistetut jalkineet ovat yleensä helppohoitoisia, kun taas esimerkiksi nahkakengät vaativat huoltoa, mutta toisaalta hyvin pidettyinä kestävät käytössä pitkään ja joidenkin mielestä jopa paranevat. Ennen kenkäkaupoille lähtöä kannattaa siis arvioida, kuinka paljon on valmis uhraamaan aikaansa jalkineiden hoitoon. Erityisesti nahkaiset talvikengät menevät helposti pilalle loskaisessa säässä, jos ne jätetään usein kosteudelle altistumisen jälkeen vain eteiseen kuivumaan ennen seuraavaa käyttöä. Kaikkein olennaisin seikka jalkineissa on kuitenkin niiden koko. Vaikka kenkä olisi kuinka laadukas tahansa, siitä ei ole mitään iloa, jos se on liian suuri tai liian pieni.

Sopiva kenkä antaa jalan askeltaa luonnollisesti, mikä vähentää hiertymien ja rasituskipujen ilmenemistä. Jos on aiemmin käyttänyt liian pieniä kenkiä, saattaa oikeaan kokoon siirtymisen jälkeen aluksi tuntua siltä kuin kengät olisivat liian isot. Varpaiden on kuitenkin mahduttava heilumaan, jolloin jalkaterä mahtuu olemaan kengässä oikeassa asennossa. Kävellessä jalkaterä kasvaa, kun kehon paino madaltaa jalkakaarta. Tämän vuoksi kenkiä ei pidä koskaan sovittaa vain istualtaan. Jalkaterä tarvitsee askeltaessa liikkumatilaa 1-1,5 cm, mikä on otettava huomioon kenkää sovittaessa.