Select Page

Siinä missä suomalainen design on jo maailmalla hyvin tunnettua, on suomalainen kenkäsuunnittelu jäänyt vähemmälle huomiolle, kuin mitä se mielestämme ansaitsisi! Jokainen on kuullut Minna Parikasta ja ehkä jopa Pertti Palmrothista. Näiden isojen nimien lisäksi Suomesta löytyy paljon pieniä yrityksiä ja halukkaita tekijöitä, jotka ovat valmiita viemään omaa tietotaitoaan kansainvälisille markkinoille. Kenties näistä suunnittelijoista löytyy vielä sellaisiakin taitureita, jotka yltävät kansainväliselle tasolle. Nuoret vastavalmistuneet suunnittelijat ovat täynnä uutta puhtia ja innovatiivisuutta, kun taas vanhempien tekijöiden valtteina ovat rautainen ammattitaito, kokemus alasta ja näkemys markkinoista.

Suomalaiset kengät ovat juuri nyt kuuminta huutoa, eikä suotta. Laadukkuus, kestävän kehityksen mukaiset materiaalit ja markkinointi ulkomailla oikealle kohdeyleisölle on tehnyt suomalaisen suunnittelun ja ammattitaidon tunnetuksi ympäri maailmaa. Vaikka markkinat ovat vielä suhteellisen pienet, suomalaisen suunnittelun halu ja tarve kehittää entistä parempia jalkineita on kuitenkin suuri. Alan yrityksiltä ja liikkeiltä voit saada taatusti henkilökohtaista apua juuri oikeiden jalkineiden ja sopivan materiaalin valintaan. Me kaikki tiedämme, että oikeanlainen jalkine kestää parhaimmillaan vuosikausia käytössä, sopii jalkaan kuin valettu ja auttaa jaksamaan koko päivän niin kävellessä kuin seisoskellessakin.

Suomalaisen kenkäsuunnittelun historiaa

Kenkäteollisuus on vanha teollisuudenala Suomessa, josta löytyy todisteita lukuisista eri kenkätehtaista ympäri maata eri vuosikymmenien ajalta. Alun perin kaikki kengät valmistettiin käsityönä ja pikkuhiljaa kenkien tuotanto siirtyi liukuhihnamaiseen tuotantoon. Nykypäivänä kuitenkin pidämme huolellisesti valmistetuista jalkineista ja suomalainen käsityö on edelleen arvostettua. Vaikuttaisi siis siltä, että pikkuhiljaa suomalaisessa kengäntuotannossa siirrytään pois liukuhihnoilta ja takaisin pieniin kenkätehtaisiin sekä perheyrityksiin jossa laatu on taattu. Samalla kuluttajatkin kokevat ostaneensa sellaisen tuotteen, joka on samalla eettisesti kestävän kehityksen ja kotimaisten tuotteiden suosimisen puolella. Me suomalaiset osaamme olla ylpeitä kotimaamme tuotannosta.

Monet kansainvälisestikin tunnetut kenkäsuunnittelijat ovat saaneet tietonsa ja taitonsa ulkomailla kouluttautuessaan. Esimerkiksi juuri Minna Parikka sai koulutuksensa Isossa-Britanniassa. Hänen kaltaisensa suomalaisen kenkäsuunnittelun pioneerit ovat luoneet tietä muillekin uusille suomalaisille suunnittelijoille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että monet tehtaat ovat aikoinaan aloittaneet tuotantonsa toimittaakseen kenkiä Neuvostoliiton puolelle. Toiminta on kuitenkin jatkunut menestyksekkäästi myös tämän aikakauden jälkeen. Vaikka kenkäsuunnittelun ja tuotannon historia onkin perinteikästä Suomessa, on selvää, että meidän tulee suunnata katseemme myös tulevaisuuteen ja miettiä mikä meidän suomalaisten erikoisala tulee jatkossa olemaan.

Kuomakengästä trendikoroihin

Suomen ilmasto ja vaihtuvat vuodenajat tuovat oman haasteensa siihen millaisia kenkiä suomalaiset haluat ja voivat käyttää. Vaikka löytyisi halukkuutta käyttää moderneja jalkinemalleja ja trendikkäitä materiaaleja, on usein vaihtuva kylmä tai märkä sää tälle esteenä. Nimenomaan siksi on tärkeää, että suomalaiset suunnittelevat myös jalkineita jotka laadukkuutensa lisäksi sopivat kotimaiseen käyttöön. Materiaalien tulee olla hyvin vettä pitäviä, lämpimiä mutta kuitenkin kevyitä ja kestäviä. Villan ja lämpimien pohjallisten käyttö ovat perinteisesti keinoja, joilla pureva pakkanen saadaan pidettyä ulkopuolella. Uusia innovaatioita kaivataan ja halutaan, joka toimii myös valttikorttina ulkomaan markkinoita ajatellen.

Ei Suomesta tulleet kengät kuitenkaan kaikki ole joka sään kestäviä lämpimiä toppakenkiä. Suomesta löytyy myös suunnittelijoita, jotka luovat kenkiä trendien mukaisesti ja panostavat innovatiiviseen ulkonäköön. Suomalaisilla on taitoa tehdä muodikkaita korkokenkiä ja ajanmukaisia nilkkureita, jotka ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota ympäri maailmaa. Usein sanotaan, että nyrkkisääntönä kenkien ostossa on se, että jos panostaa laatuun pärjää hyvin yhdelläkin parilla. Muutoin joutuu hankkimaan useita eri pareja, jotka eivät välttämättä istu käyttäjänsä jalkaan ja pahimmillaan rikkoutuvat normaalissa käytössä muutamien viikkojen aikana. Meidän kannattaa siis miettiä, millainen kenkä juuri itselle sopii ja missä olosuhteissa jalkinetta tulee käyttämään. Tällä tavalla varmistuu siitä, että ostos kestää ja on paras mahdollinen valinta itselle.