Select Page

Kenkiä valitessa kiinnitetään usein huomiota vain ulkonäköön ja väriin. Ne ovat tietenkin tärkeitä kriteerejä uusia kenkiä valitessa, mutta huomioon olisi aina syytä ottaa myös kenkien materiaali. Hyvällä materiaalilla on suurikin vaikutus kenkien kestävyyteen. Mitään kenkiä tuskin on tehty kestämään vuosikymmeniä, mutta laadukkaat nahkakengät voivat hyvin hoidettuna kestää käytössä helposti kymmenenkin vuotta. Ihmisten tietämys materiaaleista on parantunut vuosien saatossa. Nykyään suurin osa kengistä on valmistettu nahasta, keinonahasta tai kankaasta. Kestävyyden lisäksi kengän materiaalilla on suuri vaikutus kengän mukavuuteen käytössä. Tekonahkaiset kengät harvemmin hengittävät, joten ne hiostavat jalkoja ja pahimmassa tapauksessa hankaavat varpaiden ja jalan ihon rikki. Kostea ja hikinen iho on myös oiva alusta jalkasienen kasvulle. Materiaalin valinta tulisi tehdä myös suomalaiset sääolosuhteet huomioiden. Tekonahka harvemmin lämmittää talvella eivätkä mokkakengät kestä sadetta. Eri materiaalit on hyvä opetella tunnistamaan ennen kenkäostoksille suuntaamista. Nykyiset valmistustavat ovat mahdollistaneet sen, että monia materiaaleja ei enää tunnista pelkästään koskemalla. Materiaalia selvittäessä materiaalin koskettamisen lisäksi on suositeltavaa katsoa kenkien materiaalilaput ja hinta. Aito nahka on kallista. Materiaalilapuissa taljan merkki tarkoittaa aitoa nahkaa, kun taas ilmaukset kuten “man made”, “synthetic” ja “polyurethane” viittaavat keinonahkaan.

Kestävien materiaalien kärjessä on nahka

Kenkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti se, missä olosuhteissa niitä käyttää. Kangaskengät voivat olla laadukkaita, mutta niiden puhtaana pitämisen vaikeuden takia niiden käyttöikä jää lyhyeksi. Keinonahkakengät ovat yleensä edulliset, mutta niiden käyttöikä ei ole verrattavissa hieman kalliimpiin nahkakenkiin. Kumisaappaat ovat myös erinomaiset valinnat sadesäälle ja kestävät, mutta arkikengiksi ne eivät sovi. Päivittäisessä käytössä olevien kenkien materiaalina nahka on siis ylivoimainen. Nahka ei kuitenkaan sellaisenaan kestä sadetta, lunta tai loskaa, joten eri säitä varten täytyy olla toiset kengät tai nahka täytyy käsitellä hoitoaineilla, jotta sen vedenpitävyys paranee. Nahkakengät vain paranevat käytössä ja hyvällä hoidolla ne voivat kestää kovaakin käyttöä yli kymmenen vuotta. Urheiluun ja vaativimpiin olosuhteisiin sopivat parhaiten Gore-Tex-kengät. Gore-Tex on hengittävä, tuulen- ja vedenpitävä materiaali. Siitä tehdyt kengät ovat myös lämpimät, joten Gore-Tex-kengät ovat suosittuja etenkin talvikäytössä. Gore-Texistä valmistetut kengät tunnistaa erityisestä Gore-Tex-merkistä. Nahkakengät ja Gore-Tex-kengät ovat hintaluokaltaan kalliimpia, mutta ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida kenkien pitkä käyttöikä ja sen tuomat hyödyt. Kuinka monta keinonahkaista tai tekstiilistä valmistettua kenkää tuona aikana tulisi heitettyä roskiin? Monesti kallis on hintansa arvoinen pidemmällä ajanjaksolla.

Kestävyys paranee hyvällä hoidolla

Markkinoiden parhaimmatkin kengät tarvitsevat säännöllistä hoitoa, jotta ne pysyisivät hyvinä. Kengille on nykyään tarjolla lukemattomia hoitovoiteita ja -suihkeita. Nahkakengät kannattaa tarkastaa päivittäin ja puhdistaa mahdolliset likatahrat ja pöly pois heti pyyhkimällä tai harjaamalla. Kerran kuussa nahkakengät on hyvä lankata. Se on tärkein osa nahkakenkien hoitoa. Lankkaus muodostaa kengän pinnalle suojakerroksen, joka suojaa kenkiä esimerkiksi roiskeilta ja irtolialta. Lankkaus myös peittää kenkään tulleet pienet naarmut. Kastuessaan nahkakengät tulisi heti kuivata huolellisesti räteillä ja antaa niiden kuivua luonnollisesti lattialla jopa muutaman päivän ajan. Kun kengät ovat kuivuneet, voi niistä löytyä pieniä halkeamia, jotka kannattaa hoitaa pois lankkaamalla ja hoitovoiteilla. Ensimmäisinä päivinä hoitokertoja voi olla useita, riippuen kenkien kunnosta. Kastuneisiin kenkiin ilmestyy myös suolaraitoja, joita voi häivyttää puhdistusvaahdolla. Ahkerassa käytössä olevia nahkakenkiä kannattaa myös tuulettaa, jotta niiden sisuksiin ei muodostuisi epämiellyttäviä hajuja. Nahkakengät tulisi myös puhdistaa huolella aina ennen säilytykseen laittoa. Gore-Tex-kenkien puhdistus on yksinkertaisempaa. Kenkiin tarttuneen lian voi poistaa harjaamalla, haaleaan veteen kastetulla liinalla pyyhkimällä tai kenkien puhdistamiseen tarkoitetulla sienellä. Isommat liat voi pestä pois vedellä ja miedolla pesuaineella harjaamalla tai sienellä hankaamalla. Pesemistä pesukoneessa ei kuitenkaan suositella.