Select Page

Kenkien ostaminen on pieni, suuri päätös. Toisin kuin muita vaatteita, kenkiä ei voi palauttaa liikkeeseen enää edes silloin, kun niitä on käyttänyt ihan vain hetken verran – niihin tulee heti käytön jälkiä eivätkä ne siksi enää ole myyntikunnossa. Siispä ostopäätöksen on osuttava kerralla oikeaan. Paras työkalu kenkien valintaan on pohtia etukäteen, millaiseen tarpeeseen ja käyttöön ne tulevat. Jos tähtäimessä on festarikengät muutaman päivän tamppaamiseen – minkä jälkeen ne lentävät joka tapauksessa roskikseen – tarkoituksen täyttävät mallikkaasti kympin tai parin tennarit, mutta jos ajatuksena on hankkia pitkäikäiset, mukavat ja silmiä miellyttävät jalkineet, valinnassa onkin mukana jo monta huomioon otettavaa seikkaa. Useimmille meistä käy joskus niin, että tietty kenkäpari hurmaa meidät saman tien kun näemme ne kaupan hyllyllä ja ostamme ne jonkin alkukantaisen vaiston vimmassa.

Tällöin emme välttämättä uhraa ajatustakaan sille, kuinka hyvin kengät tarkoitustaan oikeastaan edes palvelevat. Voihan olla, että kengät sopivat yhteen vain tietyn väristen vaatteiden kanssa, eikä niille lopulta ole niin paljon käyttöä kuin olimme kuvitelleet. Tai sitten pihistelemme ja tulemme ostaneeksi monta paria samana aikana, jonka olisimme pärjänneet yhdellä laadukkaalla parilla.

Arkeen, juhlaan vai harrastuksiin?

Mitä aktiivisempaan käyttöön kengät tulevat, sitä enemmän niihin kannattaa panostaa. Kun kyseessä on jalkineet, jotka ovat käytössä päivittäin, alun perin pienikin epämukavuustekijä muuttuu nopeasti suureksi vaivaksi. Oikeanlainen kenkien ergonomia vaikuttaa positiiviseen seisoma- ja kävelyasentoon, mikä puolestaan vähentää terveysriskejä. Esimerkiksi paljon seisomatyötä tekevän kannattaa paneutua kenkävalintaansa huolella. Samoin on urheilukenkien laita: juoksu- ja sisäpelikengissä huono istuvuus, riittämätön vaimennus tai väärä koko ilmenevät rakkuloina, kipeytyneinä jalkoina sekä selkävaivoina. Laatu ja hinta kulkevat usein käsi kädessä, mutta korkea hinta ei ole kuitenkaan tae kengän istuvuudesta – jokainen jalka on omanlaisensa.

Varmin tapa ostaa täydellisesti istuvat kengät onkin sovittaa niitä ennen kaupantekoa. Istuvuus ei ole kuitenkaan ainoa valintakriteeri, sillä kenkien valinnalla pystyy vaikuttamaan olennaisesti vaikutelman muodostumiseen. Naiset voivat käyttää halutessaan korkoja. Päätökseen vaikuttavat paitsi se, ovatko kyseessä arki- vai juhlakengät, myös ostajan tottumukset. Jos on tottunut käyttämään korkoja, kolmesenttiset korot sopivat hyvin arkikäyttöönkin. Niillä saa myös muutaman sentin lisäpituutta. Kengän kärjen muodolla on myös väliä: pitkänmallinen kengänkärki pidentää jalkaterää, kun taas pyöreä kärki lyhentää niitä. Näin ollen esimerkiksi isojalkaisen naisen kannattaa välttää pitkäkärkisten kenkien käyttöä, jos ei varta vasten halua korostaa jalkateriään.

Oikea koko on kaiken A ja O

Kenkien laatuun ja kestävyyteen vaikuttavat eniten niiden valmistusmateriaalit. Tekokuiduista valmistetut jalkineet ovat yleensä helppohoitoisia, kun taas esimerkiksi nahkakengät vaativat huoltoa, mutta toisaalta hyvin pidettyinä kestävät käytössä pitkään ja joidenkin mielestä jopa paranevat. Ennen kenkäkaupoille lähtöä kannattaa siis arvioida, kuinka paljon on valmis uhraamaan aikaansa jalkineiden hoitoon. Erityisesti nahkaiset talvikengät menevät helposti pilalle loskaisessa säässä, jos ne jätetään usein kosteudelle altistumisen jälkeen vain eteiseen kuivumaan ennen seuraavaa käyttöä. Kaikkein olennaisin seikka jalkineissa on kuitenkin niiden koko. Vaikka kenkä olisi kuinka laadukas tahansa, siitä ei ole mitään iloa, jos se on liian suuri tai liian pieni.

Sopiva kenkä antaa jalan askeltaa luonnollisesti, mikä vähentää hiertymien ja rasituskipujen ilmenemistä. Jos on aiemmin käyttänyt liian pieniä kenkiä, saattaa oikeaan kokoon siirtymisen jälkeen aluksi tuntua siltä kuin kengät olisivat liian isot. Varpaiden on kuitenkin mahduttava heilumaan, jolloin jalkaterä mahtuu olemaan kengässä oikeassa asennossa. Kävellessä jalkaterä kasvaa, kun kehon paino madaltaa jalkakaarta. Tämän vuoksi kenkiä ei pidä koskaan sovittaa vain istualtaan. Jalkaterä tarvitsee askeltaessa liikkumatilaa 1-1,5 cm, mikä on otettava huomioon kenkää sovittaessa.