Oikeiden kenkien valitseminen

Kenkien ostaminen on pieni, suuri päätös. Kenkiä ei voi palauttaa liikkeeseen enää edes silloin, kun niitä on käyttänyt ihan vain hetken verran – niihin tulee käytön jälkiä saman tien, eivätkä ne siksi ole enää myyntikunnossa. Siispä ostopäätöksen on osuttava kerralla oikeaan. Paras työkalu kenkien valintaan on pohtia etukäteen, millaiseen tarpeeseen ja käyttöön ne tulevat.

Jos tähtäimessä on festarikengät muutaman päivän tamppaamiseen – minkä jälkeen ne lentävät joka tapauksessa roskikseen – tarkoituksen täyttävät mallikkaasti kympin tai parin tennarit, mikä tosin on ekologisesta näkökulmasta todella onneton vaihtoehto. Jos ajatuksena on sen sijaan hankkia pitkäikäiset, mukavat ja silmiä miellyttävät jalkineet, valinnassa on mukana monta huomioon otettavaa seikkaa. Useimmille meistä käy joskus niin, että tietty kenkäpari hurmaa meidät saman tien, kun näemme ne kaupan hyllyllä, ja ostamme ne suorastaan jonkin alkukantaisen vaiston vimmassa.

Tällöin emme välttämättä uhraa ajatustakaan sille, kuinka hyvin kengät tarkoitustaan oikeastaan edes palvelevat. Voihan olla, että kengät sopivat yhteen vain tietyn väristen vaatteiden kanssa, eikä niille lopulta ole niin paljon käyttöä kuin olimme kuvitelleet. Toisinaan päällisin puolin ihanat kengät osoittautuvat käytössä kammottaviksi kidutusvälineiksi, joilla ei voi astella naama kipuun vääristymättä muutamaa metriä pidempään.

Kenkiä valittaessa kannattaa olla erityisen huolellinen nimenomaan lasten kohdalla. Pienet, nopeasti kasvavat jalat sujauttaisi tietenkin kernaasti mahdollisimman edullisiin jalkineisiin, mutta tuolloin voi tehdä pienelle ihmisen taimelle todellisen karhunpalveluksen. Kehittyvälle ja kasvavalle jalalle on tärkeää, että se saa parhaan mahdollisen tuen ja jouston.

Arkeen, juhlaan vai harrastuksiin?

Samoin on urheilukenkien laita: juoksu- ja sisäpelikengissä huono istuvuus, riittämätön vaimennus tai väärä koko ilmenevät rakkuloina, kipeytyneinä jalkoina sekä selkävaivoina. Pahimmassa tapauksessa väärän kokoisten tai huonosti jalkaan sopivien kenkien käytöstä vai seurata kynsien irtoaminen. Laatu ja hinta kulkevat usein käsi kädessä, mutta korkea hinta ei ole kuitenkaan tae kengän istuvuudesta – jokainen jalka on omanlaisensa. On myös syytä muistaa, että useimmilla ihmisillä toinen jalka on suurempi kuin toinen. Kenkäostoksilla täytyykin sovittaa molempia kenkiä ja kävellä kaikessa rauhassa useampi askel, jotta hyvä istuvuus saadaan varmistettua.

Istuvuus ei ole kuitenkaan ainoa valintakriteeri, sillä kenkien valinnalla pystyy vaikuttamaan olennaisesti vaikutelman muodostumiseen. Naiset voivat käyttää halutessaan korkoja. Päätökseen vaikuttaa paitsi se, ovatko kyseessä arki- vai juhlakengät, myös ostajan tottumukset. Jos on tottunut käyttämään korkoja, kolmesenttiset korot sopivat hyvin arkikäyttöönkin. Niillä saa myös muutaman sentin lisäpituutta. Kengän kärjen muodolla on myös väliä: pitkänmallinen kengänkärki pidentää jalkaterää, kun taas pyöreä kärki lyhentää niitä. Näin ollen esimerkiksi isojalkaisen naisen kannattaa välttää pitkäkärkisten kenkien käyttöä, jos ei varta vasten halua korostaa massiivisia jalkateriään.

Oikea koko on kaiken A ja O

Kenkien laatuun ja kestävyyteen vaikuttavat eniten niiden valmistusmateriaalit. Tekokuiduista valmistetut jalkineet ovat yleensä helppohoitoisia, kun taas esimerkiksi nahkakengät vaativat huoltoa. Toisaalta hyvin pidettyinä kestävät käytössä pitkään ja joidenkin mielestä jopa paranevat.

Ennen kenkäkaupoille lähtöä kannattaa siis arvioida, kuinka paljon on valmis uhraamaan aikaansa jalkineiden hoitoon. Erityisesti nahkaiset talvikengät menevät helposti pilalle loskaisessa säässä, jos ne jätetään usein kosteudelle altistumisen jälkeen vain eteiseen kuivumaan ennen seuraavaa käyttöä. Kaikkein olennaisin seikka jalkineissa on kuitenkin niiden koko. Vaikka kenkä olisi kuinka laadukas tahansa, siitä ei ole mitään iloa, jos se on liian suuri tai liian pieni.

Sopiva kenkä antaa jalan askeltaa luonnollisesti, mikä vähentää hiertymien ja rasituskipujen ilmenemistä. Jos on aiemmin käyttänyt liian pieniä kenkiä, saattaa oikeaan kokoon siirtymisen jälkeen aluksi tuntua siltä kuin kengät olisivat liian isot. Varpaiden on kuitenkin mahduttava heilumaan, jolloin jalkaterä mahtuu olemaan kengässä oikeassa asennossa. Mikäli kenkä tuntuu suurelta, voi sitä sovittaa pohjallisen kanssa.

Mikäli kenkäostoksille menee pitkän päivän käveltyään, on jalka etenkin kuumassa ilmanalassa mitä suurimmalla todennäköisyydellä tuolloin turvonnut. Oikeankokoinen jalkine voi näin ollen tuntua harhaanjohtavasti pieneltä.

Kävellessä jalkaterä kasvaa, kun kehon paino madaltaa jalkakaarta. Tämän vuoksi kenkiä ei pidä koskaan sovittaa vain istualtaan. Jalkaterä tarvitsee askeltaessa liikkumatilaa 1-1,5 cm, mikä on otettava huomioon kenkää sovittaessa. Tämä on erityisen tärkeää myös lasten kohdalla. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pienillä lapsilla on usein käytössään liian pienet jalkineet.

Kierrätys on suosittua, mutta kengät on parasta hankkia aina uusina. Ja mikäli kirppikseltä onnistuu löytämään todella siistinnäköiset kengät, joita ei ole astuttu linttaan, voi taputtaa itseään olkapäälle.

Väärän kokoisten, huonosti jalkaan istuvien kenkien käytöstä voi seurata useita harmeja, joista mainittakoon muun muassa vaivaisenluu tai mahdollinen jalkaterän asentovirhe. Mikäli jalkoihin liittyvät ongelmat havaitaan hyvissä ajoin ja niihin puututaan, voidaan usein välttää pysyvämpi haitta. Toisinaan jo pelkkä oikeankokoisten ja sopivan mallisten jalkineiden hankinta riittää.

Kenkien ostoa ei kannata turhaan jännittää

Vaikka kenkien hankinta tuntuisikin tämän tekstin lukemisen jälkeen monimutkaiselta salatieteeltä, josta on lähes mahdotonta suoriutua mallikelpoisesti, ei asia ole näin. Moni ostaa elämänsä aikana lukuisan määrän kenkäpareja, joista vain murto-osa osoittautuu syystä tai toisesta virhehankinnaksi. Kenkäkaupoille voi ottaa mukaan makutuomarin, sillä ratkaisun hetkellä voi olla vaikea valita esimerkiksi kahden värin väliltä. Kenkien hankinta on mukavaa puuhaa, josta selviytyy mainiosti kerran pari vuodessa. Mikäli makutuomaria ei ennätä saada paikalle, voi kuvan vaihtoehdoista lähettää vaikka WhatsAppissa. Hyvä kaveri muistaa myös kysyä, onko kenkä aitoa nahkaa tai muuta kestävää materiaalia.